Omega tuky jsou částečně nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdravější než saturované tuky a mají mnoho metabolických funkcí.
Omega 3, 6 jsou esenciální mastné kyseliny a lidské tělo je nedokáže samo vyrobit. Člověk je přijímá pouze v potravě. Omega 9 nejsou esenciální. Tělo je potřebuje, i když si je dokáže vyrobit z jiných zdrojů.
Skupina Omega 3, 6 a 9 mastných kyselin obsahují všechny esenciální mastné kyseliny potřebné pro dobré zdraví.
Rozdíl mezi nimi spočívá v poloze první dvojné vazby od konce uhlíkového řetězu. Jak vyplývá z názvu, omega 3 mastné kyseliny mají svoji první dvojnou vazbu na 3. pozici od konce řetězu.
Omega 6 má první dvojnou vazbu na 6. pozici od konce a omega 9 má první dvojnou vazbu na 9. pozici od konce.
Tato tabulka představuje hlavní mastné kyseliny nalezené v omega 3, 6 a 9.
Hlavní kyseliny součásti omega 3, 6 a 9 | ||
---|---|---|
Omega 3 | Omega 6 | Omega 9 |
Alpha-lionelic – ALA | Linolenic – LA | Oleic – OA |
Eicosapentaenoic - EPA | Gamma linolenic - GLA | |
Docosahexaenoic - DHA | Dihomogammalinolenic - DLA | |
Arachinonic - AA |
OMEGA 3
Z nejdůležitější mastné kyseliny v rodině Omega 3 jsou EPA a DHA. Jsou obsaženy v mořských rybách. DHA je důležitá pro těhotné a kojící ženy a pro vývin mozku a očí dítěte. EPA je důležitá pro všechny ostatní funkce. Je významná pro funkci mozku a těla na buněčné úrovni.
Omega 3 má protizánětlivé a protikoagulační účinky, brání před nemocemi srdce a komplikacemi srdečního infarktu. Lidé přijímající omega 3 taky mají nižší úmrtnost na infarkt než ti, kteří je nepřijímají. Omega 3 mastné kyseliny snižují rizikový faktor kardiovaskulárních nemocí. Normalizují hladinu lipidů, snižují krevní tlak a zlepšují metabolismus glukózy. Mohou pomáhat i při mnoha jiných situacích. Revmatické artritidě, depresích, autismu a mnoha jiných situacích. Jsou nezbytné pro růst a vývoj, speciálně pro vývoj nervových tkání a mohou zlepšovat poznávací funkce a emocionální zdraví.
Až 95% populace přijímá méně Omega 3 nenasycených kyselin než je pro dobré zdraví doporučeno.
Nedostatek Omega 3 nenasycených kyselin zvyšuje dvakrát zdravotní problémy než nedostatek Omega 6 nenasycených kyselin.
Omega 3 jsou efektivní pro:
- zvyšování energetické hladiny, vytrvalost a výkon
- zvýšení koncentrace, učení, klidu, reakce a IQ
- snižování faktoru kardiovaskulárních nemocí
- bránění růstu rakoviny a metastáz
- zvýšení insulinové citlivosti
- rychlé léčení zranění způsobených úrazy
- snižování zánětů a kloubních bolestí
- tlumení příznaků autoimunitních onemocnění
- zvyšování metabolizmu kostních minerálů
- zlepšení kontroly hmotnosti
- zvyšování spalování tuků, snižování produkce tuků a zvýšení vývinu tepla spalováním tuků.
EPA a DHA obsažené v rybím oleji byly prověřovány v nesčetných studiích a dokázaly svoje užitečné vlastnosti. Studie dokázaly, že Omega 3 oleje, jako EPA a DHA jsou přínosné pro podporu zdravého srdečního rytmu, podporují zvýšení endoteliálních funkcí, podporují zdravou hladinu triglyceridů, podporují pohyblivost kloubů.
Na celém světě doporučují lékařští vědci konzumaci většího množství mořských ryb a rybího oleje.
Jsou to nejbohatší zdroje Omega 3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA.
TUKY – JAKÝ JE SKUTEČNÝ PROBLÉMMěli byste mít jasno a citlivě dosáhnout příjem tuků ve zdravé potravě následujícím doporučením.
IDEÁL- poměr mezi množstvím tuků přijímaných v potravě
- omega 3 : omega 6
- ALA : LA
- 1 : 2
- poměr mezi tuky v tzv. moderní stravě je:
- 1 : 10 až 1 : 50
- ALA : LA
- 4 : 1
Užívejte pouze za studena lisovaný olej, nečištěný a tepelně nezpracovaný, neovlivněný světlem ani vzdušným kyslíkem.
Olej skladovaný a prodávaný při pokojové teplotě říká, že byl tepelně zpracovaný a rafinovaný, že z něj tímto byly odstraněny esenciální mastné kyseliny a že mu díky zpracování nevadí světlo. Že pozbyl všech prospěšných vlastností za studena získaných a v temnu a chladu skladovaných prospěšných olejů na úkor bezkonkurenční skladovatelnosti.
KOKOSOVÝ OLEJ4000 roků historicky doloženého použivání plodů kokosové palmy jako jídla i léku. Co je to organický panenský kokosový olej? Čistý panenský kokosový olej je vylisovaný jen a pouze z dužiny ořechu kokosové palmy... Náš panenský kokosový olej je:
- Z tradičních nešlechtěných palem
- Čistý
- Nebělený
- Nevoněný
- Nehydrogenovaný
- Bez chemikálií
- Bez geneticky modifikovaných přísad
- Vyráběný při teplotách pod 40 stupňů Celsia
EXTRA panenský kokosový olej, označení převzaté z terminologie olivového oleje je v terminologii kokosového oleje marketingový VÝMYSL a NESMYSL. V terminologii moravského vinaře je panenský kokosový olej jako víno vyrobené z hroznů nejlepší vinné révy která rostla na té nejlepší půdě, bylo vyrobeno přírodní cestou a bez vlivu chemie.
Metabolický účinek kokosového oleje zvyšuje aktivitu štítné žlázy, podporuje látkovou výměnu, umožňuje spálení většího množství kalori, snížení hmotnosti, Podporuje imunitní systém, první obranný systém proti všem nemocem, který je z 80 % umístěný ve vašem zažívacím ústrojí.
Dospělý člověk může denně konzumovat 2 polévkové lžíce kokosového oleje buď přímo nebo jako součást čaje, pomazánky, koktejly, nápoje s bobulemi goji, mořského fytoplanktonu, spiruliny, chlorely, včelího pylu, včelího medu, kakaa... V kuchyni je žádoucí použití, olivového oleje, másla, lněného oleje... místo rostlinných, chemicky zpracovaných olejů
Kokosový olej je známý jako „energetický tuk“. Obsahuje molybden, mangan, měď, zinek, selén. Ostatní zastudena lisované, výborné a prospěšné oleje olivový, lněný, sezamový, konopný jsou náchylné na světlo, kyslík a teplo. Náš kokosový olej je skladovatelný až 3 roky při pokojové teplotě a při kuchyňském použití snese teplotu 170 °C bez znehodnocení! Kokosový olej nevyžaduje žádné chlazení.
Pro vnější nebo vnitřní použití při nebo na
- Překyselení
- Akné
- AIDS/HIV
- Alergie
- Artritida, nepohyblivé klouby
- Porucha autoimunity
- Kvasinkové záněty
- Proleženiny
- Infekce močového měchýře
- Krevní tlak
- Tělesné pachy
- Kojení
- Popáleniny
- Kolotida
- Cirhóza
- Nachlazení
- Opar
- Rakovina tlustého střeva
- Zácpa
- Řezné rány
- Lupy
- Zubní kaz
- Cukrovka
- Zažívací poruchy
- Suchá a popraskaná kůže
- Zvedání žaludku
- Epitaxe
- Obezita
- Měknutí kostí
- Křivice
- Řídnutí kostí
- Paraziti
- Svrab
- Zvětšení prostaty
- Pásový opar
- Ucpané dutiny
- Kožní plíseň
- Bolesti v krku
- Vymknutí
- Mozkový infarkt
- Podvýživa
- Chlamydia
Kokosový olej podporuje tělesné systémy a orgány srdeční, cévní , reprodukční Co kokosový olej dělá:
- Redukuje riziko arteriosklerózy a srdeční choroby
- Redukuje riziko rakoviny a jiných degenerativních stavů
- Podporuje imunitní systém
- Pomáhá kontrolovat cukrovku
- Poskytuje okamžitý zdroj energii
- Podporuje metabolická funkce
- Zlepšuje trávení, vstřebávání a využití živin.
- Dodává živiny nutné pro udržení nebo získání zdraví.
- Podporuje ztrátu hmotnosti
- Pomáhá předejít řídnutí kostí
- Má mírnou delikátní vůni
- Je dlouhodobě skladovatelný
- Je stálý za vysokých teplot při vaření
- Pomáhá udržet kůži měkkou a hladkou
- Pomáhá předejít předčasnému stárnutí a tvorbě vrásek
- Pomáhá chránit před rakovinou kůží
- Funguje jak ochranný antioxidant
- Je extrémně odolný vůči okysličení, žluknutí a znehodnocení.
- Neničí se tak vitamíny A, C a E posilující imunitní systém.
- Má přírodní vitamin E obsah 40mcg/g které nejen pomáhá předejít oxidaci oleje ale ideálně zvlhčuje a oživuje pleť
- Kokosový olej se v první řadě skládá z krátkých a středních řetězců triglyceridů SCT a MCT.
- Tyto triglyceridy jsou rychle strávitelné,přecházejí přímo do jater a tam jsou přeměněny za zvýšené látkové výměny na energii.
- Nezpůsobuje ukládání tuku a nemá žádný cholesterol.
- Obsahuje v hojné míře kyselinu laurovou která se v těle mění na monolaurin.
- Je stabilní vůči okysličení a žluknutí..
- Následkem toho, vitamíny A, C a E posílí tělesný imunitní systém a není snížena ochrana našeho těla před škodlivými mikroorganismy.
- Kokosový olej zlepšuje trávení a pohlcení rozpustný v tucích vitamíny a aminokyseliny.
- Kokosový olej podporuje imunitní systém.
- Kokosový olej přirozeně hubí viry, bakterie, a houby, plísně, kvasinky
- Kokosový olej zlepšuje vyžití krevního cukru a může zmenšit symptomy hypoglykémie.
- Kokosový olej zlepšuje resorpci vápníku a hořčík.
- Kokosový olej je silný antioxidant.
- Kokosový olej pomáhá tělu užívat více efektivně esenciální mastnou kyseliny omegu-3, omega-6, omega-9. Můžete a měli byste jíst kokosový olej ve stejné době, jako omega 3 mastné kyseliny či superpotraviny bohaté na omegu 3 mastné kyseliny jako je konopné semeno, lněné semeno, mořský fytoplankton a tak dále. Kokosový olej a omega 3 mastné kyseliny mohou být dvakrát tak efektivní, pokud jsou přijaty společně.
Co kokosový olej nedělá:
- Nezvýšuje hladinu cholesterolu
- Nepodporuje slepování krevních destiček ani krevní sraženiny
- Nepřispěje k arterioskleróze či nemocem srdce
- Nezhoršuje stávající problémy
více informací o kokosovém oleji
PŮVOD OLEJE | ALA % OMEGA 3 | LA % OMEGA 6 | ALA/LA |
---|---|---|---|
LEN | 57 | 16 | 3,56 |
SACHA INCHI | 49 | 37 | 1,32 |
ŘEPKA | 11 | 21 | 0,52 |
SVĚTLICE | 1 | 76 | 0,01 |
SLUNEČNICE | 1 | 71 | 0,01 |
KUKUŘICE | 1 | 57 | 0,01 |
OLIVA | 1 | 9 | 0,1 |
SÓJA | 8 | 54 | 0,14 |
ARAŠÍDY | 0,5 | 33 | 0,01 |
BAVLNA | 1 | 54 | 0,01 |
SÁDLO | 1 | 9 | 0,1 |
LŮJ | 1 | 2 | 0,5 |
PALMA | 1 | 10 | 0,1 |
Optimálně = 1 : 2
Běžně = 1 : 10 – 1 : 50
Pouze lněný olej a Sacha Inchi má poměr ALA/LA více než 1 !!! Bavlníkový olej nezačal být vyráběn proto, že je prospěšný nebo snad dokonce zdravý. Důvodem bylo to, že ho americký spotřebitel americkému výrobci ještě zaplatil, a to i dnešním poměrem ALA : LA 1:. 50 ve své stravě, a pěstitel bavlny jej tak již nadále nemusel likvidovat, mimo jiné i pálením v kotlích parních lokomotiv Z obtížného odpadu se stala ikona zdravé výživy. Rostlinný olej. S průmyslově pěstovanými olejninami, řepka, světlice, kukuřice je to úplně stejné.
ZDROJE ALA
Lněný olej | ||
---|---|---|
OMEGA 3 | ALA 57 % | ALA / LA = 3,56 |
OMEGA 6 | LA 16 % | |
OMEGA 9 | 17 % | |
Sacha Inchi | ||
OMEGA 3 | ALA 49 % | ALA / LA = 1,32 |
OMEGA 6 | LA 37 % | |
OMEGA 9 | 10 % |
Potřeba zdravého člověka je v poměru 1:2
Nejlepší cestou ke snížení poměru ALA / LA z obvyklých 1:10 až 1:50 je současné snížení příjmu LA a zvýšení příjmu ALA.
Lignany
Lignany jsou prospěšné látky proti cholesterolovými, proti cukrovkovými, proti oxidačními, proti zánětlivými a proti nádorovými účinky. Jejich nejbohatším zdrojem je slupka lněného semínka.
Obsahuje ho 100× více než druhý nejbohatší jeho zdroj v pořadí.
Lignany jsou estrogenovou aktivitu oslabující fytoestrogeny. U žen před menopauzou chrání před rakovinou související s estrogenem. U žen po menopauze zvyšují estrogen. Slouží jako estrogenová náhražka. Ve lněném oleji je minimum lignanů protože zůstanou ve slupkách. Celá lněná semínka projdou zažívacím traktem bez uvolnění lignanů. Účinným řešením je konzumace mletých lněných semínek několik málo minut po semletí.
LA – Lionelic Acid
Příznaky nedostatku:
- ekzém
- ztráta vlasů
- degenerace jater
- poruchy chování
- degenerace ledvin
- nadměrná ztráta vody
- vysoušení žláz
- náchylnost k infekcím
- špatné hojení ran
- mužská sterilita
- potraty
- artritida
- srdeční cirkulační problémy
- opožděný vývoj
Pokračování nepřítomnosti LA v potravě je fatální.
Všechny příznaky nedostatku LA s výjimkou smrti mohou být zvráceny dodáním LA do potravy.
LA je obsažena v semenech světlice, slunečnice, konopí, sóji, vlašském ořechu, dýni, seznamu a lnu.
ALA – Alpha lionelic Acid
ALA je jediný antioxidant rozpustný ve vodě i tuku.
ALA, díky své malé velikosti, na rozdíl od jiných antioxidantů, prostupuje buněčnou membránou.
Poskytuje ochranu proti následkům volných radikálů uvnitř i vně buňky. Ostatní antioxidanty poskytují ochranu pouze vně buňky.
ALA má antioxidační vlastnosti ve své původní i redukované formě.
ALA je v metabolickém procesu koenzym nezbytný pro přeměnu glukózy na energii.
ALA pracuje s vitamíny C a E.
ALA recykluje a obnovuje jiné antioxidanty včetně vitamínu C a E.
ALA zvyšuje hadinu glukathionu uvnitř buňky, hlavní regenerační a opravný enzym.
ALA zamezuje poškození způsobená vysokou hladinou krevního cukru.
Příznaky nedostatku:
- zpomalení růstu
- únava
- zhoršení zraku a schopnosti učení
- pohybová nekoordinovanost
- brnění a mrazení v nohách a rukách
- změny chování
Tyto příznaky mohou být zvráceny přidáním ALA do potravy.
Další příznaky, které mohou plynout z nedostatku ALA:
- vysoké triglyceridy
- vysoký krevní tlak
- slepené krevní destičky
- záněty tkání
- otoky
- suchá kůže
- zhoršení psychiky
- pomalý metabolismus
- některé druhy imunitních poruch
Toto nejsou klasické projevy nedostatku ALA, ale často jsou pozoruhodně ovlivnitelné jejím příjmem.
ALA je 5x nestabilnější než LA a lidé běžně v potravě přijímají 10 – 50x méně ALA než LA. Optimální poměr je přitom 2x méně ALA než LA. ALA je obsažena v semenech lnu, konopí, řepky, sóji, vlašského ořechu, tmavé listové zeleniny. Semeno lnu je nejbohatší zdroj ALA a obsahuje pře 50 % mastných kyselin ve formě ALA.
OMEGA 6
Omega 6 mastné kyseliny soupeří o enzymy s omega 6 mastnými kyselinami tak, že množství těchto kyselin musí být ve vhodné rovnováze. Méně výzkumu bylo prováděno s omega 6 než s omega 3. Více omega 6 mastných kyselin vyvolává zánětlivou reakci a tato může být nezbytná pro zdravou funkci imunitního systému. Avšak GLA obsažená v potravě má protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá proti nadýmání a bolesti spojené s PMS. Ovlivňuje zdraví kůže, vlasů a nehtů a všeobecně pomáhá navození hormonální a emocionální rovnováhy. Omega 3 a Omega 6 na sebe vzájemně působí. Rovnováha mezi nimi má zásadní význam pro dobré zdraví. Spolu ovlivňují produkci hormonálního přenašeče zvaného EICOSANOID, který má vliv na záněty v těle a všechny funkce na buněčné úrovni.
OMEGA 9
Omega 9 není esenciální mastná kyselina. Omega 9 oleje jsou mononenasycené a vyskytují se v olivovém oleji. Olivový olej má významné zdravotní účinky a z omega 9 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému a má preventivní význam. Kyselina olejová pomáhá redukovat nebezpečí arteriosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.
Olej brutnáku lékařského obsahuje obě kyseliny, omega 6 i omega 9 v podobě GLA a OA a je ve skutečnosti jeden z nejlepších zdrojů GLA.
Význam skupiny omega 3, 6 a 9 zahrnuje význam každé jedné skupiny mastných kyselin.
Příjem omega 3, 6 a 9 doplňků je správnou cestou příjmu živin potřebných pro dobré zdraví.