Omega Metrix Ambulatorium Norwegian Fish Oil

Omega tuky jsou částečně nenasycené mastné kyseliny. Jsou zdravější než saturované tuky a mají mnoho metabolických funkcí.

Omega 3, 6 jsou esenciální mastné kyseliny a lidské tělo je nedokáže samo vyrobit. Člověk je přijímá pouze v potravě. Omega 9 nejsou esenciální. Tělo je potřebuje, i když si je dokáže vyrobit z jiných zdrojů.

Skupina Omega 3, 6 a 9 mastných kyselin obsahují všechny esenciální mastné kyseliny potřebné pro dobré zdraví.

Rozdíl mezi nimi spočívá v poloze první dvojné vazby od konce uhlíkového řetězu. Jak vyplývá z názvu, omega 3 mastné kyseliny mají svoji první dvojnou vazbu na 3. pozici od konce řetězu.

Omega 6 má první dvojnou vazbu na 6. pozici od konce a omega 9 má první dvojnou vazbu na 9. pozici od konce.

Tato tabulka představuje hlavní mastné kyseliny nalezené v omega 3, 6 a 9.

Hlavní kyseliny součásti omega 3, 6 a 9
Omega 3 Omega 6 Omega 9
Alpha-lionelic – ALA Linolenic – LA Oleic – OA
Eicosapentaenoic - EPA Gamma linolenic - GLA  
Docosahexaenoic - DHA Dihomogammalinolenic - DLA  
  Arachinonic - AA  

OMEGA 3

Z nejdůležitější mastné kyseliny v rodině Omega 3 jsou EPA a DHA. Jsou obsaženy v mořských rybách. DHA je důležitá pro těhotné a kojící ženy a pro vývin mozku a očí dítěte. EPA je důležitá pro všechny ostatní funkce. Je významná pro funkci mozku a těla na buněčné úrovni.

Omega 3 má protizánětlivé a protikoagulační účinky, brání před nemocemi srdce a komplikacemi srdečního infarktu. Lidé přijímající omega 3 taky mají nižší úmrtnost na infarkt než ti, kteří je nepřijímají. Omega 3 mastné kyseliny snižují rizikový faktor kardiovaskulárních nemocí. Normalizují hladinu lipidů, snižují krevní tlak a zlepšují metabolismus glukózy. Mohou pomáhat i při mnoha jiných situacích. Revmatické artritidě, depresích, autismu a mnoha jiných situacích. Jsou nezbytné pro růst a vývoj, speciálně pro vývoj nervových tkání a mohou zlepšovat poznávací funkce a emocionální zdraví.

Až 95% populace přijímá méně Omega 3 nenasycených kyselin než je pro dobré zdraví doporučeno.

Nedostatek Omega 3 nenasycených kyselin zvyšuje dvakrát zdravotní problémy než nedostatek Omega 6 nenasycených kyselin.

Omega 3 jsou efektivní pro:

EPA a DHA obsažené v rybím oleji byly prověřovány v nesčetných studiích a dokázaly svoje užitečné vlastnosti. Studie dokázaly, že Omega 3 oleje, jako EPA a DHA jsou přínosné pro podporu zdravého srdečního rytmu, podporují zvýšení endoteliálních funkcí, podporují zdravou hladinu triglyceridů, podporují pohyblivost kloubů.

Na celém světě doporučují lékařští vědci konzumaci většího množství mořských ryb a rybího oleje.

Jsou to nejbohatší zdroje Omega 3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA.

TUKY – JAKÝ JE SKUTEČNÝ PROBLÉM

Měli byste mít jasno a citlivě dosáhnout příjem tuků ve zdravé potravě následujícím doporučením.

IDEÁL SKUTEČNÝ STAV OLEJ ZE LNĚNÉHO SEMÍNKA

Užívejte pouze za studena lisovaný olej, nečištěný a tepelně nezpracovaný, neovlivněný světlem ani vzdušným kyslíkem.

Olej skladovaný a prodávaný při pokojové teplotě říká, že byl tepelně zpracovaný a rafinovaný, že z něj tímto byly odstraněny esenciální mastné kyseliny a že mu díky zpracování nevadí světlo. Že pozbyl všech prospěšných vlastností za studena získaných a v temnu a chladu skladovaných prospěšných olejů na úkor bezkonkurenční skladovatelnosti.

KOKOSOVÝ OLEJ

4000 roků historicky doloženého použivání plodů kokosové palmy jako jídla i léku. Co je to organický panenský kokosový olej? Čistý panenský kokosový olej je vylisovaný jen a pouze z dužiny ořechu kokosové palmy... Náš panenský kokosový olej je:

EXTRA panenský kokosový olej, označení převzaté z terminologie olivového oleje je v terminologii kokosového oleje marketingový VÝMYSL a NESMYSL. V terminologii moravského vinaře je panenský kokosový olej jako víno vyrobené z hroznů nejlepší vinné révy která rostla na té nejlepší půdě, bylo vyrobeno přírodní cestou a bez vlivu chemie.

Metabolický účinek kokosového oleje zvyšuje aktivitu štítné žlázy, podporuje látkovou výměnu, umožňuje spálení většího množství kalori, snížení hmotnosti, Podporuje imunitní systém, první obranný systém proti všem nemocem, který je z 80 % umístěný ve vašem zažívacím ústrojí.

Dospělý člověk může denně konzumovat 2 polévkové lžíce kokosového oleje buď přímo nebo jako součást čaje, pomazánky, koktejly, nápoje s bobulemi goji, mořského fytoplanktonu, spiruliny, chlorely, včelího pylu, včelího medu, kakaa... V kuchyni je žádoucí použití, olivového oleje, másla, lněného oleje... místo rostlinných, chemicky zpracovaných olejů

Kokosový olej je známý jako „energetický tuk“. Obsahuje molybden, mangan, měď, zinek, selén. Ostatní zastudena lisované, výborné a prospěšné oleje olivový, lněný, sezamový, konopný jsou náchylné na světlo, kyslík a teplo. Náš kokosový olej je skladovatelný až 3 roky při pokojové teplotě a při kuchyňském použití snese teplotu 170 °C bez znehodnocení! Kokosový olej nevyžaduje žádné chlazení.

Pro vnější nebo vnitřní použití při nebo na

Kokosový olej podporuje tělesné systémy a orgány srdeční, cévní , reprodukční Co kokosový olej dělá:

Co kokosový olej nedělá:

více informací o kokosovém oleji

PŮVOD OLEJEALA % OMEGA 3LA % OMEGA 6ALA/LA
LEN 57 16 3,56
SACHA INCHI 49 37 1,32
ŘEPKA 11 21 0,52
SVĚTLICE 1 76 0,01
SLUNEČNICE 1 71 0,01
KUKUŘICE 1 57 0,01
OLIVA 1 9 0,1
SÓJA 8 54 0,14
ARAŠÍDY 0,5 33 0,01
BAVLNA 1 54 0,01
SÁDLO 1 9 0,1
LŮJ 1 2 0,5
PALMA 1 10 0,1

Optimálně = 1 : 2

Běžně = 1 : 10 – 1 : 50

Pouze lněný olej a Sacha Inchi má poměr ALA/LA více než 1 !!! Bavlníkový olej nezačal být vyráběn proto, že je prospěšný nebo snad dokonce zdravý. Důvodem bylo to, že ho americký spotřebitel americkému výrobci ještě zaplatil, a to i dnešním poměrem ALA : LA 1:. 50 ve své stravě, a pěstitel bavlny jej tak již nadále nemusel likvidovat, mimo jiné i pálením v kotlích parních lokomotiv Z obtížného odpadu se stala ikona zdravé výživy. Rostlinný olej. S průmyslově pěstovanými olejninami, řepka, světlice, kukuřice je to úplně stejné.

ZDROJE ALA

Lněný olej
OMEGA 3 ALA 57 % ALA / LA = 3,56
OMEGA 6 LA 16 %
OMEGA 9 17 %
Sacha Inchi
OMEGA 3 ALA 49 %ALA / LA = 1,32
OMEGA 6 LA 37 %
OMEGA 9 10 %

Potřeba zdravého člověka je v poměru 1:2

Nejlepší cestou ke snížení poměru ALA / LA z obvyklých 1:10 až 1:50 je současné snížení příjmu LA a zvýšení příjmu ALA.

Lignany

Lignany jsou prospěšné látky proti cholesterolovými, proti cukrovkovými, proti oxidačními, proti zánětlivými a proti nádorovými účinky. Jejich nejbohatším zdrojem je slupka lněného semínka.

Obsahuje ho 100× více než druhý nejbohatší jeho zdroj v pořadí.

Lignany jsou estrogenovou aktivitu oslabující fytoestrogeny. U žen před menopauzou chrání před rakovinou související s estrogenem. U žen po menopauze zvyšují estrogen. Slouží jako estrogenová náhražka. Ve lněném oleji je minimum lignanů protože zůstanou ve slupkách. Celá lněná semínka projdou zažívacím traktem bez uvolnění lignanů. Účinným řešením je konzumace mletých lněných semínek několik málo minut po semletí.

LA – Lionelic Acid

Příznaky nedostatku:

Pokračování nepřítomnosti LA v potravě je fatální.

Všechny příznaky nedostatku LA s výjimkou smrti mohou být zvráceny dodáním LA do potravy.

LA je obsažena v semenech světlice, slunečnice, konopí, sóji, vlašském ořechu, dýni, seznamu a lnu.

ALA – Alpha lionelic Acid

ALA je jediný antioxidant rozpustný ve vodě i tuku.

ALA, díky své malé velikosti, na rozdíl od jiných antioxidantů, prostupuje buněčnou membránou.

Poskytuje ochranu proti následkům volných radikálů uvnitř i vně buňky. Ostatní antioxidanty poskytují ochranu pouze vně buňky.

ALA má antioxidační vlastnosti ve své původní i redukované formě.

ALA je v metabolickém procesu koenzym nezbytný pro přeměnu glukózy na energii.

ALA pracuje s vitamíny C a E.

ALA recykluje a obnovuje jiné antioxidanty včetně vitamínu C a E.

ALA zvyšuje hadinu glukathionu uvnitř buňky, hlavní regenerační a opravný enzym.

ALA zamezuje poškození způsobená vysokou hladinou krevního cukru.

Příznaky nedostatku:

Tyto příznaky mohou být zvráceny přidáním ALA do potravy.

Další příznaky, které mohou plynout z nedostatku ALA:

Toto nejsou klasické projevy nedostatku ALA, ale často jsou pozoruhodně ovlivnitelné jejím příjmem.

ALA je 5x nestabilnější než LA a lidé běžně v potravě přijímají 10 – 50x méně ALA než LA. Optimální poměr je přitom 2x méně ALA než LA. ALA je obsažena v semenech lnu, konopí, řepky, sóji, vlašského ořechu, tmavé listové zeleniny. Semeno lnu je nejbohatší zdroj ALA a obsahuje pře 50 % mastných kyselin ve formě ALA.

OMEGA 6

Omega 6 mastné kyseliny soupeří o enzymy s omega 6 mastnými kyselinami tak, že množství těchto kyselin musí být ve vhodné rovnováze. Méně výzkumu bylo prováděno s omega 6 než s omega 3. Více omega 6 mastných kyselin vyvolává zánětlivou reakci a tato může být nezbytná pro zdravou funkci imunitního systému. Avšak GLA obsažená v potravě má protizánětlivé vlastnosti. Pomáhá proti nadýmání a bolesti spojené s PMS. Ovlivňuje zdraví kůže, vlasů a nehtů a všeobecně pomáhá navození hormonální a emocionální rovnováhy. Omega 3 a Omega 6 na sebe vzájemně působí. Rovnováha mezi nimi má zásadní význam pro dobré zdraví. Spolu ovlivňují produkci hormonálního přenašeče zvaného EICOSANOID, který má vliv na záněty v těle a všechny funkce na buněčné úrovni.

OMEGA 9

Omega 9 není esenciální mastná kyselina. Omega 9 oleje jsou mononenasycené a vyskytují se v olivovém oleji. Olivový olej má významné zdravotní účinky a z omega 9 mastné kyseliny jsou nezbytné pro správnou funkci imunitního systému a má preventivní význam. Kyselina olejová pomáhá redukovat nebezpečí arteriosklerózy, kardiovaskulárních onemocnění a mrtvice.

Olej brutnáku lékařského obsahuje obě kyseliny, omega 6 i omega 9 v podobě GLA a OA a je ve skutečnosti jeden z nejlepších zdrojů GLA.

Význam skupiny omega 3, 6 a 9 zahrnuje význam každé jedné skupiny mastných kyselin.

Příjem omega 3, 6 a 9 doplňků je správnou cestou příjmu živin potřebných pro dobré zdraví.

(C) Upnet Multimedia 2008